Składniki:
Szynka wieprzowa /surowa/: ok. 2kg
jabłka: 6 szt
cebula: 3szt
śmietana: 1 szkl.
masło: 1 kostka
sól
pieprz
tymianek
imbir
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso /bez kości, tłuszczu i skóry/ natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Następnego dnia zrumienić na maśle, przełożyć do brytfanny i piec do miękkości /ok.2 godz./. Na maśle pozostałym z obsmażania mięsa zrumienić pokrojoną w piórka cebulę,dodać obrane, bez gniazd nasiennych jabłka /pokrajane w ósemki/. Dusić, aż jabłka będą miękkie /ok.10 min./. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę. Upieczoną szynkę kroić w dość grube plastry, podawać obłożone duszonymi jabłkami i polane sosem.
Wszystkie przepisy