Składniki:
Porcja na 40-50 pączków. 20 żółtek

20 dkg drożdży
25 dkg masła (może być margaryna "Kasia")
1 szkl. cukru kryształ
10 łyżeczek cukru kryształ
1 szkl. mleka
marmolada
1-1,2 kg mąki pszennej
olej do smażenia (pączki nie moga dotykać dna garnka)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Drożdże. Do garnka wlać 3/4 szkl. mleka i lekko podgrzać. Do reszty mleka w kruszyć drożdże, dodać 10 łyżeczek cukru, rozrobić i całość wlać do garnka z mlekiem, dosypać ok. 1/2 kg. mąki, całość wymieszać i odstawić do wygarowania, ok. 10-15 min. Do miski wsypać 1 szkl. cukru, włożyć żółtka, ok. 1/2 kg. mąki, wygarowane drożdże i całość wyrabiać ok.10. min. na jednolita masę (ciasto musi lekko się kleić). Stolnica. Wyrobione ciasto od razu rozwałkowujemy (ok.1/3) na stolnicy, na grubość ok. 1 cm., wycinamy koła o średnicy.ok. 10cm.(np. filiżanką), nakładamy 1 łyżeczkę marmolady i zakręcamy dokładnie formując spłaszczoną kulę. Pączki odkładamy na blachę i czekamy aż wygarują (gdy wyrobimy całe ciasto, pierwsze wyrobione pączki można smażyć). Smażenie. Rozgrzewamy mocno olej i wkładamy jeden pączek, smażymy najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Jeśli pączek jest surowy w środku, a z zewnątrz ciemny musimy zmniejszyć ciepłte tłuszczu. Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączania tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier. Lukier - 1/3 szkl. białek, ok. 1 szkl. cukru pudru, ok 1 łyżki przegotowanej wody. Całość kręcimy kulką do czasu, aż lukier będzie biały. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli za rzadki dodajemy cukier. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie od przeszło 100 lat.Najtrudniejsze jest dokładne zamkniecie pączka.Koszty jakie podaje dotyczą najdroższych produktów i oleju. Niestety nie mam zdjęć pączków. SMACZNEGO!!!
Wszystkie przepisy