Składniki:
Mięso z 1 królika
mięso gulaszowe z dzika: 0.7 kg
wątróbka drobiowa: 0.3 kg
cebula: 0.2 kg
czosnek: 0.05 kg
słonina: 0.3 kg
jaja: 5 szt.
czerstwa bułka: 0.15 kg
śliwki suszone: 0.1 kg
morele suszone: 0.1 kg
figi suszone: 0.08 kg
sól
pieprz
owoc jałowca
liść laurowy
ziele angielskie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 100 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
Wszystkie przepisy