Składniki:
25 dkg kurczaka
50 dkg królika
15 dkg słoniny
50 dkg cielęciny
15 dkg wątróbek drobiowych
2 jajka
masło
100ml śmietany
200 ml bulionu z kostki rosołowej
cebula
sól
pieprz
majeranek
żelatyna,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 80 zł
 

Sposób przyrządzania

Słoninę i cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać oczyszczone wątróbki drobiowe, smażyć 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać bulion, zmiksować. Cielęcinę i mięso z kurczaka i królika dwukrotnie zemleć, połączyć z wątróbką, śmietaną i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Długą, wąską formę wysmarować masłem i wypełnić masą pasztetową. Piec przez około 1,5 godziny w temperaturze około 180 st.C. W 100 ml gorącego bulionu rozpuścić żelatynę. Ostudzony pasztet pokroić w dość grube plastry, ułożyć na półmisku, każdy udekorować kawałkiem brzoskwini, ananasa i połówkami winogron. Tężejącą galaretką zalać pasztet, tak by pokryła głównie dekoracje. Pasztet jest nie tylko smaczny, ale również ładnie wygląda.
Wszystkie przepisy