Składniki:
mąka 50 dag

margaryny 1 kostka 250g

żółtka 2 szt

sól szczypta

śmietana 3 łyżki

wieprzowina bez kości 40 dag

bułka pszenna 1 szt

cebula 1 szt

pieprz 1 szczypta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę posiekać z margaryną, do ciasta dodać sól,żółtka surowe, zarobić śmietaną ciasto tak gęste, aby zanadto nie lepiło się do stolnicy.gotowe ciasto zawinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut. Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Zemleć mięso i bułkę, do masy dodać cebulę z tłuszczem, sól i pieprz do smaku, całość wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części można na ponad 8 porcji w zależności jaka grubość chcemy osiągnąć pasztecików. Gdy już mamy rozwałkowany placek o kształcie przypominającym kwadrat na samym początku kładziemy farsz i zawijamy ciasto w rulon (tak dwa razy trzeba zwinąć). Ja jeszcze robię sobie inaczej w kształcie pierożków wycinam kółka szklanką wkładam farsz i zlepiam jak pierogi. Na powierzchni rulonu zaznaczyć radełkiem granice niedużych, skośnych pierożków, wyłożyć rulony na blachę posmarować jajem i wstawić do piekarnika. Pierożki upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (ok. 30-40 min.). Ciasto po upieczeniu pokrajać na blasze ostrym nożem na skośne pierożki. Podawać do barszczu lub jako zakąskę zakąskę.
Wszystkie przepisy