Składniki:
jajka: 4 sztuki
cukier: 20 dag
galaretka cytrynowa: 1 sztuka
cytryna: 1 sztuka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu biorąc połowę mniej wody(1 szklankę) oraz sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić w zimnej wodzie. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, gdyż deser przygotowuje się z surowych jajek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli lub sody oczyszczonej. Delikatnie wymieszać obie masy, uważając by piana nie opadła. Żelującą się galaretkę powoli wlewać do piany i mieszać delikatnie. Piankę cytrynową przelać do jednej miski bądź do salaterek w zależności od sposobu podania. Aby urozmaicić deser, można go zrobić w dwóch kolorach. Wystarczy do połowy masy dodać łyżkę kakao, rozmieszaną w łyżce wody lub wódki. Należy wtedy na przemian wylewać masy do pucharków. Do pianki można dodać także sezonowe owoce – truskawki, wiśnie, jagody, maliny.
Wszystkie przepisy