Składniki:
0.5 kg piersi z kurczaka 0.25 kg ugotowanej soi 0.25 kg boczku swieżego 2 jajka 2 kajzerki szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego sol
pieprz
majeranek do smaku
dwa zabki czosnku 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso z kurczaka udusić lub ugotować. Zemleć na sitku pasztetowym, zemlec do tego ugotowaną soję, surowy boczek. Kajzerki zalac bulionem, zemlec do masy mięsnej. Oddzielic żółtka od białek, żółtka dodac do masy, dolożyć make ziemniaczana, ubite białka. mase posolic, dodac pieprz i majeranek, roztarte zabki czosnku. Wyrabiać co ważne ok 0.5 godziny. wysmarować dluga keksówkę, wysypac tarta bułką, nalożyć masę, piec ok. 40 min.
Wszystkie przepisy