Składniki:
pół szklanki płatków kukurydzianych niesłodzonych,2 łyżki otrębów granulowanych,mały kubeczek jogurtu naturalnego,3 łyżki płynnego miodu,banan,dwie mandarynki lub jedna pomarańcza,1 duże jabłko,1 kiwi,5-6 dużych truskawek,1 cytryna,łyżka migdałów
pokrojonych w słupki lub płatki,pół szklanki bakalii
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Banana i mandarynki(lub pomarańczę) obrać ze skórek. Banana pokroić, a mandarynkę(pomarańczę) podzielić na cząstki. Jabłko umyć dokładnie(nie obierać ze skórki), usunąć gniazdo nasienne i pokroić na dość dużą kostkę lub cienkie półplasterki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na kostkę. Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z płynnym miodem i dokładnie wymieszać. Bakalie pokroić, orzechy można sparzyć i obrać ze skórki. Płatki kukurydziane wymieszać z otrębami. W wysokim pucharku układać naprzemiennie: płatki z otrębami, owoce, bakalie i sos aż do wykończenia wszystkich składników. Migdały uprażyć na suchej patelni. Udekorować kilkoma cząstkami mandarynek i posypać uprażonymi migdałami. Podawać od razu po przygotowaniu, bo inaczej płatki nie będą chrupiące.
Wszystkie przepisy