Składniki:
1/2 szt dużego arbuza 1,5 szkl owoców np. maliny
poziomki
jagody
porzeczki 1 szkl soku jabłkowego 1 szkl wody mineralnej 2 gałązki mięty
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Owoce oczyścić, opłukać iosuszyć. Skórkę arbuza wytrzeć wilgotną ściereczką. Wydrążyć miąższ i oddzielić nasionka. Sok jabłkowy podgrzać z gałązką mięty, przecedzić i schłodzić. Połowę miąższu arbuza pokroić w kostkę. Resztę zmiksować z połową owoców i przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z sokiem jabłkowym i wodą. Odłożone owoce i część kostek z miąższu arbuza przełożyć do arbuzowej misy, zalać napojem, dodać listki mięty, dobrze schłodzić.
Wszystkie przepisy