Składniki:
Jaja: 3 sztuki Mąka pszenna: 2 szklanki Cukier: 3/4 szklanki Mleko: 3/4 szklanki Margaryna: 150 g Dżem lub dowolna konfitura: 1 słoik Kakao: 3 łyżki Soda oczyszczona: 3 łyżki przyprawa do pierników: 1 opakowanie dowolne bakalie – wg uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i przyprawą do piernika na puszystą masę. Ucierając dodawać przesianą mąkę, mleko, margarynę, sodę i kakao. Na końcu dodać konfitury (najlepiej śliwkowe lub porzeczkowe), bakalie i ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i piec około 50 minut w 180 stopniach. Polecam, długo zachowuje świeżość. Piernik jest prosty, smaczny i zawsze się udaje.
Wszystkie przepisy