Składniki:
8 parówek drobiowych
0,5 litra mleka
trzy jajka
1,5 szklanki mąki(ilość mąki regulować tak aby ciasto miało gęstość śmietany),2 łyżki oleju
szczypta cukru
łyżka soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

parówki ugotować. Po przestudzeniu pokroić każdą parówkę na pół. Odstawić. Sporządzamy ciasto naleśnikowe: do miski wybijamy jaja, dodajemy szczyptę cukru, łyżkę soli, trochę mleka, mieszamy. Następnie na przemian dodajemy mąkę i resztę mleka. Bierzemy długą wykałaczkę. Na patelni rozgrzewamy olej (ok 2-3 cm). Po kolei nabijamy na wykałaczkę pół parówki, moczymy ją dokładnie w cieście i kładziemy na tłuszcz. Smażymy. Podczas smażenia ja polewam jeszcze te parówki ciastem od góry , tak jak sękacz. Wtedy mają fajne kształty.Po usmażeniu najlepiej smakują z keczupem. Smacznego
Wszystkie przepisy