Składniki:
Mąka krupczatka: 40dag
Cukier puder: 1 szklanka
Masło: 40dag
Sok cytrynowy: 1 łyżka
Żółtka: 5
Białko: 1
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać i dodać do niej posiekane masło, sok cytrynowy, przesiady cukier puder i żółtka. Ciasto dobrze ugnieść i na 1 godzinę dać do lodówki. Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na płaty grubości 0,5cm. Foremką wykrawać gwiazdki. Posmarować je białkiem i posypać cukrem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C lub do uzyskania złocistego koloru ciasteczek.
Wszystkie przepisy