Składniki:
galaretki o różnych smakach: 3
szklanki cukru: 1 i pół
szklanki mleka: 1
kremówka: pół litra
żelatyna: 1
banany: 4
brzoskwinie: 4
jagody: pół szklanki
mandarynki: 4
winogrona: 25 dag
margaryna: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Każdą galaretkę przygotować osobno według przepisu na opakowaniu, biorąc 1 szklankę wody na galaretkę. Gorące galaretki wylać na talerze i pozostawić do zastygnięcia. 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem, ochłodzić. Wlać śmietankę słodką. Owoce umyć. Banany i mandarynki obrać ze skórki. Banany, brzoskwinie, mandarynki oraz duże winogrona pokroić. Kolorowe galaretki pokroić na dość dużą kostkę. Żelatynę namoczyć w pozostałym mleku przez 20 minut. Następnie dodać do mleka i śmietanki, podgrzewając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Do roztworu dodać owoce i galaretkę, całość wymieszać. Formę wysmarować margarynę i wlać do niej roztwór. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Podawać zimne. Deser ten można urozmaicić dodając mieszankę różnych owoców. Pamiętać należy, aby nie dodawać surowego kiwi i ananasa, gdyż mieszanina nie stężeje. Można także zdecydować się na jeden rodzaj owoców, np. truskawki.
Wszystkie przepisy