Składniki:
Część A: 1 kg(lub wiecej) ulubionej ryby-nadajacej sie do smazenia(ale nie filety)
1 cytryna
maka
olej
pieprz
sol
Część B: 0.5 szkl.octu
2 szkl.wody
listek laurowy(3-4),ziele angielskie(0.5 niecale lyzeczki)
2-3 sloiczki gestego koncentratu pomidorowego-zalezy od jakosci(mozna zmieszac z ketchupem)
Część C: 3 wieksze cebule
sol
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Część A: Rybę pokroić na kawałki, posypać sola i pieprzem, obtaczać w mace i usmażyć. Po wyłożeniu na talerz wycisnąć na każdy kawałek odrobinę soku z cytryny(dzięki temu ryba nie będzie mdła w smaku).Odstwić na bok. Część B: Do sporej wielkości garnka wlać ocet i wode, wsypac listek i ziele, powoli gotować na małym ogniu. Część C:W czasie jak sie gotuje zalewa na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule na złotawy kolor potem wsypujemy ja do zalewy(jeżeli ktoś chce odsączyć tłuszcz-, może najpierw cebule wyłożyć na papierowy ręcznik),gotujemy na bardzo małym ogniu ok.15 min(tak by cebula była pól miękka).Następnie odstawiamy garnek i powoli wlewamy koncentrat. ponownie stawiamy zalewę na mały ogień i cały czas mieszając gotujemy. Zalewa powinna być gęstawa i mięć wyrazisty smak. Jezeli uwazasz, ze jest dla ciebie za ostra-dodaj odrobinę wody, jezeli "czegos w niej brak"lub jest mdlawa-dodaj katchupu. PAMIETAJ by caly czas probowac. Kiedy zalewa bedzie juz gesta i dobrze doprawiona-odstwaimy ja do calkowitego ostygniecia. Kiedy juz jest ostygnieta(moze byc ciepla byle nie za mocno i napewno nie moze byc goraca-ryba bedzie sie wtedy strasznie rozpadac)-wkladamy do niej rybe starajac sie by byla na dnie i zeby cebula ja okrywala.Przykrywamy calosc talerzem LEKKO dociskajac i wstawiamy do lodowki na kilka godzin.Ja te rybe robie najczesciej dzien wczesniej-im dluzej stoi w lodowce tym jest smaczniejsza. Ja i moja rodzina jadamy ja z chlebem lub ziemniakami-jest wspaniala na Boze Narodzenie. Zycze smacznego!
Wszystkie przepisy