Składniki:
Do ciasta

1 litr mleka
2 jajka
ok - 0,5 kg mąki (w zależności o wchłaniania w ciasto)
1/4 szklnki oleju
1/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
szczypta soli
Do nadzienia

serek waniliowy 1 opakowanie 400 g
ok. 60 mailnek
1 łyżka cukru pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do mleka dodać olej, jajka i sól. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, gdy ciasto jest już prawie gotowe dodajemy wodę i dosypujemy mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Naleśnik smażymy na cienkiej warstwie tłuszczu (tylko podsmażamy). Serek mieszamy z cukrem pudrem. Ostygnięte naleśniki smarujemy serkiem i dodajemy 2 malinki do każdego (najlepiej zawijać jak krokieciki). Podajemy na ciepło po ponownym podsmażeniu. Można na wierzch dodać polewę.
Wszystkie przepisy