Składniki:
okoń morski: 1
marchewki: 2
cukinia: 1
pieczarki: 4
masło: 2 łyżki
limonka: 1
sól
sól morska i pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rybę dokładnie myjemy i kroimy na 2 kawałki. Następnie nacieramy je solą morską i kładziemy na patelnię grillową. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy (pieczarki także). Cukinię i marchewki kroimy w długie, cienkie paseczki a pieczarki w plasterki. Na zwykłej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy warzywa. W międzyczasie trzemy na tarce całą skórkę z limonki i dodajemy do warzyw, możemy je także nieco posolić. Wyciskamy większość soku z limonki i również wlewamy go do smażących się warzyw, doprawiamy pieprzem. Kiedy warzywa będą już miękkie układamy je na półmisku i kładziemy na nich gotowego okonia. Kropimy go resztą soku z limonki. Okoń morski na warzywach jest daniem idealnym dla diabetyków oraz osób lubiących niskokaloryczne potrawy. Polecany jest na jako dodatek do obiadu, bądź samodzielne danie. Można spożywać go także z dowolnym sosem.
Wszystkie przepisy