Składniki:
CIASTO: Twaróg tłusty - 20 dag.
Mleko - 4-5 łyżek
Jajka - 2 szt.
Olej - 6 łyżek
Cukier - 5-6 łyżek
Mąka - 30 dag.
Skórka cytryny - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1 mała torebka

NADZIENIE: Orzechy posiekane - 30 dag.
Cukier - 3 łyżki
Białko - 1 szt.
Żółtko - 1 szt.
Mleko/Śmietana - 5 łyżek
Cukier puder- 6 łyżek

PRZYBRANIE Orzechy włoskie
i/lub dodatkowo biała czekolada
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Wymieszaj twaróg ,mleko, jajka ,olej , cukier i skórkę otarta z cytryny. 2. Cały czas mieszając dodaj połowę mąki. 3. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy serowej, następnie wyrób na gładkie , gęste ciasto. 4. Uformuj kulę, wyłóż ją na stolnice oprószoną mąką (mąką - aby się nie przyklejało). 5. Rozwałkuj na kwadrat o boku ok. 40cm. PRZYGOTUJ FARSZ 6. Posiekane drobno orzechy wymieszaj z białkiem , cukrem i mlekiem. 7. Rozsmaruj równą warstwę na cieście. Uformuj roladę. 8. Gotowe ciasto przełóż na natłuszczoną blachę. 9. Posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką wody. 10. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. 11. Wyjmij ciasto z pieca i ostudź. 12. Wierzch udekoruj połówkami orzechów włoskich a cukier puder rozetrzyj z odrobina mleka i posmaruj nim wierzch rolady. (zamiast cukru pudru z mlekiem można użyć gotowej białej czekolady)
Wszystkie przepisy