Składniki:
cytryna - 4-7 kawałków
jajka - 2 szt
kapelusze suszonych borowików - 10-12 dag
natka - 3-4 gałązki
pieprz czarny - 1 do smaku
sól - 1 do smaku
tarta bułka - 4 łyżki
tłuszcz roślinny - 1 kg
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby namoczyć, obgotować w tej samej wodzie. Opłukać zimną wodą, osączyć. Panierować, jak kotlety schabowe: najpierw w mące przyprawionej pieprzem, następnie w rozmąconych jajkach i na koniec w tartej bułce. Panierowane grzyby ostrożnie wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu. Podawać z cząstkami cytryny, udekorować listkami natki. Doskonałym dodatkiem jest masło sardelowe lub pikantny sos pomidorowy.
Wszystkie przepisy