Składniki:
Składniki: 50 dag świeżego tłustego słodkiego twarogu
25 dag konfitur malinowych (nie dżemu)
pół kostki masła
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka i 1 całe jajko
szklanka świeżej gęstej śmietany.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, dodać osączone konfitury i całość przetrzeć przez nylonowe sito. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, w czasie ucierania dodawać żółtka i surowe jajko (powinny być bardzo świeże). Do utartego masła dodać następnie masę malinowo-twarogową i śmietanę. Całość jeszcze utrzeć na jednolity, idealnie gładki krem. Następnie przełożyć go do podwójnie lub poczwórnie złożonej, lnianej serwetki, zawinąć i obciążyć ciężarkami, najlepiej na całą noc. Nazajutrz serwetkę odwinąć. Podawać paschę ochłodzoną i udekorowaną.
Wszystkie przepisy