Składniki:
c i a s t o: 3 dag mąki 3 dag mielonych orzechów laskowych łyżka cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 125 litra mleka 2 jajka szczypta soli 2 dag stopionego masła masło lub margaryna do smażenia n a d z i e n i e: 25 dag serka śmietankowego homogenizowanego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połówki cytryny 3 łyżki cukru łyżka likieru z owoców (porzeczkowy
malinowy) 40 dag malin
truskawek i czarnych porzeczek 150 g śmietany kremówki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami i cukrem pudrem. Dodać orzechy, tartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Dodać roztopione masło. Nadzienie: Serek homogenizowany wymieszać z sokiem i skórką cytryny. Dodać likier. Śmietanę ubić na gęsty krem. Owoce przebrać, umyć i odsączyć z wody. Wszystko bardzo delikatnie połączyć z masą serową, pamiętając by zostawić kilka owoców do dekoracji. Usmażyć na tłuszczu cztery cienkie naleśniki. Na każdy nałożyć masę serową i zwinąć w ruloniki. Przybrać owocami.
Wszystkie przepisy