Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietany (12% kwaśna)
1 kostka margaryny
Krem:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę i mąkę posiekać nożem, wlać śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto składać i wałkować w jedną stronę, przesypując je delikatnie mąką. Włożyć ciasto do lodówki i dobrze schłodzić, następnie podzielić na pół i upiec dwa placki (ok. 15 min. w temp. 200stopni) Połowę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać żółtka, wsypać mąkę i cukier waniliowy (najlepiej wymieszać to mikserem). Wlać do gotującego się mleka i zagotować, cały czas mieszając. Ciepłym kremem przełożyć placki, lekko przycisnąć, a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto jest bardzo łatwe, tanie i pyszne.
Wszystkie przepisy