Składniki:
Ciasto: żółtka: 5
cukier: 200g

mielony twaróg: 500g

masło: 100g
słodka śmietanka: 100ml
rodzynki: 50g
kalifornijskie orzechy włoskie: 50g
łuskane migdały: 50g
cukier waniliowy: 10g
koniak: 50ml
smażona skórka z 1 pomarańczy. Do dekoracji: posypka z czekolady
plastry pomarańczy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Rodzynki wypłukać, następnie zalać koniakiem, gdy napęcznieją odsączyć na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem w garnku, na białą, puszystą masę. Pod koniec ucierania wlać śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać. Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 3 - 4 minuty stale mieszając (uważać aby masa nie zagotowała się). Zdjąć garnek z ognia i ostudzić. Migdały, orzechy oraz skórkę pomarańczową drobno pokroić. Starannie wymieszać mielony twaróg, przygotowane wcześniej żółtka ze śmietaną, bakalie, masło i cukier waniliowy. Następnie wyłożyć masę na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą. Końce gazy zwiń, przykryć talerzykiem i delikatnie obciążyć. Po kilku godzinach paschę przełożyć na półmisek, całość posypać czekoladą i udekorować plastrami pomarańczy.
Wszystkie przepisy