Składniki:
10 cm Khaa czyli korzenia imbiru
4 sztuki Kaffir Lime
6 świeżych liści mięty
6 świeżych liści kolendry
dużą garść kardamonu (suszonych nasion)
trawa cytrynowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 5 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Obierz korzeń imbiru i podziel go na mniejsze kawałki. Wypucz kaffir lime a następnie obierz skórkę i pozostaw ją. Usuń z trawy cytrynowej ok.2 cm stwardniały dolny kawałek i zewnętrzną warstwę liści. Imbir, kafifir lime, świeże liście mięty, kolendry, oraz kardamon umieść w blenderze. Wszystko ucieraj i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagotuj wodę w czajniku. Trzonkiem noża zmiażdż trawę cytrynową na całej długości aż zacznie puszczać sok. Uwaga! nie rozbijaj trawy na miazgę. Następnie zwiąż ja w węzeł i umieść w przygotowanym dzbanku. Powstałą jednolitą masę zalej litrem wrzątku, przykryj i odstaw na 5 min. Następnie przecedź, dodaj łyżeczkę miodu , kawałek skórki z kaffir lime i podaj na letni stół. Eliksir należy pić małymi łykami a jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zniknie pragnienie a na wszystkich twarzach pojawi się uśmiech.
Wszystkie przepisy