Składniki:
cebula
mięso mielone - 75 dag
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
sól
pieprz
ziemniaki - 1/2 kg
masło
tłuszcz do wysmarowania formy
pomidory - 5 sztuk
jogurt naturalny
mąka
ser żółty - 15 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso, obsmażyć rozgniatając. Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz i dusić. Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść na piure, dodać jajko, masło i sól. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Włożyć połowę ziemniaków, pomidory w plastrach, mięso, potem ziemniaki i znów pomidory. Jogurt rozmieszać z niewielką ilością mąki i 2 jajkami - wymieszać. Polać wierzch potrawy, obłożyć plastrami sera żółtego. Zapiec na złoto w piekarniku.
Wszystkie przepisy