Składniki:

3 dojrzałe pomidory
2 czerwone papryki
1 duża cebula
1 kulka mozarelli
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
1 kostka bulionowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kawałki i podsmażamy na odrobinie oliwy przez 3 minuty. W tym czasie gotujemy w garnku 0,5 l wody z kostką bulionową. Następnie podsmażone warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy jeszcze ok. 5 minut po czym miksujemy blenderem. Gotujemy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, doprawiamy drobno pokrojoną bazylią solą i pieprzem. Zupę podajemy z pokrojoną w kostkę mozarellą i listkiem bazylii do dekoracji. Tego dania pierwszy raz spróbowałam w Hiszpanii i od tego czasu często gości na moim stole. Zupa jest bardzo pożywna, zdrowa i doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Pozdrawiam i życzę smacznego!
Wszystkie przepisy