Składniki:
CIASTO: 7 białek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
20dag. orzechów włoskich
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wafel prostokątny (andrut). MASA: 1/2 tabliczki czekolady
1/4 szkl. wody
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru (składniki te trzeba zagotować)
7 żółtek
kostka masła
kieliszek alkoholu. BISZKOPT: 5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać bułkę tartą i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy połamane na ćwiartki. Wszystko wymieszać wlać do brytfanki wyłożonej andrutem i włożyć do piekarnika na 45 minut - temp. 180stC. BISZKOPT: ucieramy białka na sztywną masę razem z cukrem dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem, pieczemy około 30-40 minut. MASA: Gotujemy czekoladę, wodę, kakao i cukier studzimy, masło ucieramy na białą masę dodając po jednym żółtku potem ostudzoną masę oraz wódkę. Połową masy smarujemy upieczone i wystudzone ciasto na waflu, kładziemy na to upieczony biszkopt i drugą częścią masy smarujemy go, dekorujemy wierzch ciasta startą czekoladą
Wszystkie przepisy