Składniki:
mąka pszenna: 1 i 1/2 szklanki
mleko: 2 szklanki
jajka: 2 sztuki
masło: 2 łyżki
olej: 1 łyżka
kakao: 2 łyżki
kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
przyprawy: sól
banan: 2 sztuki
ananas: 1 puszka
kiwi: 2 sztuki
cytryna: 1 sztuka
śmietana kremówka: 250 ml
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę pszenną przesiać razem z kakao. Dodać do mieszaniny kawę rozpuszczalną i szczyptę soli. Masło stopić i dodawać do suchych składników naprzemiennie z mlekiem i olejem. Mieszać, aż całość się połączy i osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię, nabierać nie za dużą ilość ciasta naleśnikowego i wylewać porcjami na patelnię. Smażyć z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie, lecz nie powinny się rozrywać. Usmażone naleśniki trzymać w cieple. Banany obrać ze skórki, pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ananas w puszce odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jeśli jest taka potrzeba. Owoce wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Na każdy naleśnik wyłożyć dwie łyżki wymieszanych owoców i dwie łyżki bitej śmietany. Można udekorować startą gorzką czekoladą lub syropem czekoladowym.
Wszystkie przepisy