Składniki:
ogórki: 2
kefir: 500 ml
ricotta: 100 g
koperek: pęczek
szczypior: pół pęczka
czosnek: 2 ząbki
jaja: 3
pistacje: 4 łyżki
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na ok. pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania zupy wkładamy kefir do lodówki. Ogórki myjemy, obieramy i miksujemy blenderem. Dodajemy zimnego kefiru i oraz ricottę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno kroimy, następnie dodajemy do ogórków. Wszystko mieszamy. Czosnek obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy. Zupa jest już właściwie gotowa do podania. Wystarczy jeszcze ugotować jaja na twardo, drobno je pokroić i włożyć do przygotowanych wcześniej miseczek. Na koniec do chłodnika dodajemy płatki pistacji. Pistacje nadają zupie słodkiego posmaku. Mieszając się z pozostałymi składnikami sprawiają, że chłodnik ma bardzo nietypowy słodko – ostry smak. Jednak dzięki dużej ilości warzyw i przypraw danie jest pikantne i bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jego niska temperatura sprawia, że orzeźwia i uzupełnia płyny, co jest istotne przy panujących obecnie wysokich temperaturach.
Wszystkie przepisy