Składniki:
500 g marchwi
8 płatów ciasta makaronowego na lasagne
sól
30 g masła
500 g czerwonej papryki
100 g mlodej cebuli
pęczek pietruszki
200 g żółtego sera
pieprz cayenne
sos tabasco
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Marchew obrać, gotować w całości w niewielkiej ilości wody przez ok. 10-15 minut. Pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Ciasto makaronowe gotować przez 10 minut w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżeczką masła, po czym wodę odlać, zahartować zimną wodą i rozłożyć jeden płat obok drugiego dłuższymi bokami. Nałożyć na nie plastry marchwi. Paprykę umyć, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. 1/4 ilości papryki pokroić w drobną kostkę, resztę zmiksować. Od młodych cebul odciąć zielone części, ewentualnie obrać cebulki, pokroić na cienkie pierścienie. Pietruszkę opłukać pod zimną wodą, strząsnąć wodę do sucha i posiekać. Ser pokroić w bardzo drobną kostkę. Paprykę pokrojoną w kostkę wymieszać z serem, cebulą oraz posiekaną pietruszką, rozłożyć na płatach ciasta na marchewce. Ciasto ściśle zawinąć. Przyprawić zmiksowaną paprykę pieprzem cayenne, sosem tabasco, odrobina soli, czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru. 2/3 sosu wlać do dużej formy żaroodpornej, położyć na to roladki, posmarować resztą rozpuszczonego masła i polać sosem. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 st. przez ok. 20 minut
Wszystkie przepisy