Składniki:
1l mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18-procentowej
25 dag masła
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag mieszanych bakalii
1 cukier waniliowy (1.6 dag)
1 łyżka kakao
1 galaretka owocowa
do przybrania: bakalie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Śmietanę zmiksować z jajkami oraz żółtkami, wlać do wrzącego mleka i mieszać, aż powstanie gęsty twaróg. Twaróg odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Włożyć bakalie i wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, biorąc 1/3 przewidzianej ilości wody, i ostudzić. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą połączyć z tężejącą galaretką i zmiksować. Formę wyłożyć wilgotną gazą, włożyć masę z galaretką, a następnie masę z kakao, wyrównać powierzchnię, przykryć i wstawić paschę na noc do lodówki. Przed podaniem wyjąć na półmisek i przybrać bakaliami
Wszystkie przepisy