Składniki:
mąka: 1,5 szklanki cukier: 2 stołowe łyżki sól: szczypta mleko: 1 szklanka olejek migdałowy: kilka kropel woda: ewentualnie gdy ciasto jest zbyt gęste truskawki: 1 kg śmietana kremówka 36%: 250 ml mikser olej: odrobina na patelnię do smażenia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, odrobinę soli, troszkę olejku, następnie mleko i wszystko mieszamy. Dodajemy powoli wody, gdy ciasto jest zbyt gęste. Masa na naleśniki musi być niezbyt gęsta ponieważ naleśniki wyjdą zbyt grube i ciężkie. Nasze placuszki smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Po usmażeniu ok 6 sztuk, możemy się zabrać za nadzienie. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy a następnie kroimy na połówki. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy truskawki i jeszcze raz delikatnie miksujemy. Do wystudzonych naleśników nakładamy do środka nadzienie. Gwarantuję, palce lizać, niekoniecznie na obiad, bo ja to robię też na deser gdy tylko przychodzi letnia pora! Smacznego!
Wszystkie przepisy