Składniki:
mak:1 szklanka
masło 125g
cukier 125 g,mąka pszenna 125 g
jajka 2 szt,cukier 1 łyżeczka
orzechy włoskie posiekane 1 łyżka gałka muszkatołowa
mielony cynam
tłuczone goździki po szczypcie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Posiekać na stolnicy mąkę z masłem, dodać sparzony i wysuszony mak, jajka, cukier i korzenie. Zagnieść ciasto i zostawić na godzinę na dole w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na posmarowanej masłem blasze, posmarować rozbitym jajkiem oraz posypać cukrem i orzechami. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec około 30 minut na wolnym ogniu.
Wszystkie przepisy