Składniki:
4 jajka
sól
zioła prowansalskie
3 łyżeczki masła
2 plasterki boczku
3 - 4 plasterki pomidora
5 średniej wielkości pieczarek
10 g sera żółtego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Boczek podsmażyć na patelni, tak, żeby się zrumienił. Następnie wyjąć go na talerz. 2. Pieczarki pokroić i podsmażyć. Następnie wyjąć je na talerz. 3. Ser zetrzeć na tarce. 4. Jajka rozbełtać, dodać soli, ziół prowansalskich i łyżeczkę roztopionego masła. Wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła. Wlać masę jajeczną. 6. Po wlaniu masy posypać ją serem, na to ułożyć podsmażony boczek, pomidory i pieczarki (najlepiej układać w jednym miejscu boczek, w innym pomidory, a tam gdzie jest miejsce pieczarki). 7. Smażyć, aż całość się zetnie. Od czasu do czasu potrząść delikatnie patelką, tak żeby nic nie przywarło. 8. Jeśli masa będzie już ścięta, to zsunąć omleta na talerz.
Wszystkie przepisy