Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna: 30 dag
masło: 15 dag
żółtka: 3
cukier waniliowy: 1 op.
Krem:
masło: 25 dag
orzechy włoskie: 20 dag
cukier puder: 1 szklanka
rum: 1 łyżka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto kruche: Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę pszenną (najlepiej tortową) przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i cukier waniliowy. Zagniatać do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić. Foremki w kształcie orzeszków wyklejać kruchym ciastem, tak aby w środku pozostało wgłębienie. Piec do zrumienienia. Z jednej porcji ciasta otrzymamy około 50 połówek orzeszków (czyli 25 gotowych ciasteczek). Krem orzechowy: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Orzechy włoskie zmielić na drobne wiórki. Można je sparzyć wrzątkiem, ale nieco gorzkawy smak skórek dodaje specyficznego, orzechowego smaku. Do utartego masła wmieszać starte orzechy. Na koniec wlać łyżkę rumu (można ponad 8 porcji według upodobania, jednak należy uważać, aby krem się nie rozwarstwił). Przygotowany krem nakładać do jednej części orzeszka i przykryć drugą częścią. Po złożeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy