Składniki:
Galaretki o smaku kiwi lub wiśniowym (galaretki 2)
0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka odsączonych z soku wiśni (sok z wiśni 1)
1 duże kiwi
listki świeżej melisy do przybrania (kilka)
szklanka ubitej śmietany kremowej (śmietana 1)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła, odstawiamy. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i cały czas ubijając, wlewamy bardzo powoli jeszcze ciepłą galaretkę. Masa dwukrotnie powiększy objętość, będzie puszysta i lekka. Zaraz po przygotowaniu napełniamy masą przygotowane pucharki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy kopczykiem bitej śmietany, wiśniami, plasterkami kiwi i listkami melisy.
Wszystkie przepisy