Składniki:
l mleka
4 szklanki śmietany kremówki
25 dag masła
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe (3.2 dag)
dowolne owoce z syropu lub konfitury (najlepiej kilka gatunków)
15 dag mieszanych bakalii
1 czekolada deserowa (10 dag); do przybrania: bakalie
owoce z konfitury
starta czekolada.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka rozmącić. Mleko zagotować, wlać do jajek, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu, aż wytworzy się twaróg. Następnie twaróg odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i wciąż ucierając, dodawać po 1 łyżce twarogu. Dodać rozdrobnione bakalie, osączone owoce oraz drobno pokruszoną czekoladę i wymieszać. Formę wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą serową, wyrównać powierzchnię, przykryć gazą i obciążyć talerzykiem. Paschę wstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć z formy, przybrać bakaliami, owocami i czekoladą.
Wszystkie przepisy