Składniki:
l mleka
4 jajka
200 g śmietany
200 g masła
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szklanka bakalii (rodzynki
orzechy
migdały

Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Mleko zagotować z przekrojoną na pół laską wanilii. Wanilię wyjąć. Do gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, masę jajeczną. Całość, nadal mieszając, zagotować. Pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 min., aż całe białko się zetnie i oddzieli się twaróg od serwatki. Serwatka musi być przezroczysta. Twaróg odcedzić na sitku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i twarogiem na gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i bakalie. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawić do lodówki. Wierzch można przybrać owocami z puszki lub galaretką.
Wszystkie przepisy