Składniki:
2 szklanki mąki
3 duże łyżki cukru
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 gram masła rozpuszczonego
szczypta soli
Sos:
garść malin świeżych lub mrożonych
odrobina cukru pudru
śmietana 30%
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać. Żółtka wbić do mąki, a białka do osobnej miseczki. Do mąki i żółtek dodać resztę składników tj mleko,proszek do pieczenia sól i masło- być ostudzone. Wymieszać mikserem. W drugiej misce ubić pianę z białek. Dodać do pozostałej masy delikatnie wymieszać. Odstawić na jakieś 15 minut do lodówki. Maliny razem z odrobiną cukru pudru rozdrobnić za pomocą miksera lub blenbdera. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru lub kupić już gotową ubitą. Naleśniki (takie grubsze)smażyć na teflonowej patelni lub na innej z dodatkiem tłuszczu. Podawać naleśniki na ciepło lub zimno polane sosikiem i z kleksem bitej śmietany. Są przepyszne. W sezonie zamiast malin można użyć jagód, borówek amerykańskich lub truskawek. Ze wszystkimi owockami naleśniki smakują przepysznie
Wszystkie przepisy