Składniki:
Ciasto: 1/2 margaryny do pieczenia
4 łyżki marmolady wieloowocowej
1 szklankę cukru
1 szklankę mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
2 szklanki mąki
2 całe jajka
1 łyżka sody
Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100g
200 ml mleka
bakalie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowujemy ciasto: W garnku na dużym ogniu należy rozpuścić kolejno: margarynę do pieczenia, marmoladę wieloowocową, cukier, mleko, kakao, cynamon. Masę należy cały czas mieszać by się nie przypaliła. Ważne: margaryna musi się całe rozpuścić! Po otrzymaniu jednolitej masy zestawiamy garnek z gazu i odkładamy do wystygnięcia, np. przy oknie.Po ostygnięciu dodajemy: mąkę, jajka, sodę i mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelewamy do keksowej formy i pieczemy przez ok. 40 min w temperaturze 180?. Przygotowujemy polewę: wlewamy mleko do rondelka i wkładamy do niego pokruszone tabliczki czekolady. Mieszamy całość, aż do rozpuszczenia czekolady w mleku. Gotową polewą ozdabiamy ciasto (najlepiej polać cały wierzch) na wierzch kładziemy bakalie. Smacznego!
Wszystkie przepisy