Składniki:
25 dag ziemniaków
12 dużych truskawek
pół małej kostki masła
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
4 jajka
czubata szklanka mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek mleka
12 papierowych kołnierzyków na mufinki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę i ostudzić. Truskawki umyć i odsączyć z wody. Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym, wymieszać z ziemniakami. Nie przerywając ucierania kolejno wbijać jajka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Ciasto dokładnie wymieszać. Wgłębienia formy na mufinki wyłożyć papierowymi kołnierzykami. Napełnić ciastem, pośrodku każdej porcji ułożyć jedną truskawkę. Piec 25-30 min. w temp. 200 stopni C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy