Składniki:
mintaj: 3 płaty
mąka pszenna: 3 łyżki
mąka kukurydziana: 3 łyżki
młoda kapusta: 3 główki
koperek: pęczek
boczek: 20 dag
cytryna: połówka
masło: 2 łyżki
olej: 3 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Kapustę należy dokładnie umyć, pociąć na drobne paski i włożyć do dużego garnka. Następnie wlać do niego pół litra wody i gotować. Kiedy kapusta stanie się delikatnie miękka dodać ok. pół łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżkę stołową cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować nadal. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie bazy do kapusty. Zaczniemy od boczku, który należy pokroić w kostkę i podsmażyć. W międzyczasie można kroić świeży koperek i wrzucić go razem z zarumienionym boczkiem do kapusty. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do garnka. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelnię położyć masło i wsypać półtorej łyżki mąki pszennej. Mieszać do powstania zasmażki i wlać ją do kapusty. Wszystko gotować ok. 10 minut. Mintaja należy podzielić na kawałki i natrzeć solą, pieprzem, curry i cząbrem. Do osobnej miski wsypać resztę mąki pszennej i trzy łyżki kukurydzianej. Dolać wody do uzyskania gęstej konsystencji. Rozgrzać olej na patelni. Rybę panierować w powstałym z mąk cieście i kłaść na patelnię. Kiedy ryba będzie gotowa należy w naczyniu żaroodpornym ułożyć coś w rodzaju przekładanej zapiekanki. Najpierw wyłożyć warstwę kapusty, na nią ryby, potem znowu kapusta, następnie ryby i na końcu kapusta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec przez 15 min. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Wszystkie przepisy