Składniki:
Składniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 20 dag margaryny - 1 żółtko - szczypta soli - 1 łyżka margaryny do nasmarowania formy Masa: - 2 szklanki śmietanki 12-procentowej - 2 szklanki cukru - 10 dag margaryny - 2 łyżki konfitur z płatków róży - 1 łyżka soku z czarnych porzeczek wiśni lub buraków
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę z solą i cukrem posiekać z margaryną, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1godz. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w formie wysmarowanej margaryną i piec 12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przygotować masę: śmietankę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i margarynę. Masę gotować na małym ogniu, mieszając, aż wygotuje się do połowy objętości. Następnie dodać konfitury z róży oraz sok z owoców i dokładnie połączyć z masą. Ostudzone ciasto pokryć gorącą masą i odstawić do zastygnięcia. Przybrać owocami kandyzowanymi i bakaliami.
Wszystkie przepisy