Składniki:
maka krupczatka: 1,5 szklanki
cukier puder: 2 kopiaste łyżki
masło: 20 dag
ugotowane na twardo żółtka: 3 sztuki. masa kajmakowa: masło: kostka
cukier: szklanka
mleko w proszku: szklanka
żółtko: 3 sztuki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

połączyć mąkę z masłem, po połączeniu dodać cukier puder i przetarte przez ostre sito ugotowane żółtka. wyrobione jednolite ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Dobrze schłodzone wałkować na wysokość centymetra, rozłożyć na prostokątnej blasze. Brzegi ciasta podnosimy do 3 centymetrów. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni, rumieniąc na złoty kolor. Odstawić do schłodzenia. Przygotowując masę podgrzewamy cukier i masło aż do połączenia. dodać mleko w proszku i gotować na niewielkim ogniu, aż składniki utworzą jednolita masę. Po schłodzeniu dodać żółtka i po wymieszaniu natychmiast wyłożyć na upieczony spód.
Wszystkie przepisy