Składniki:
skondensowane mleko słodzone: 1 puszka
wódka: 250 ml
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Skondensowane mleko w puszce wkładamy do garnka z zimną wodą i stawiamy na ogień. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i gotujemy wszystko ok. 2 godzin. Podczas gotowania puszka z mlekiem musi być zakryta wodą, pamiętajmy więc o jej dolewaniu. Po ugotowaniu puszkę z mlekiem należy wyciągnąć z garnka i ostudzić. Ugotowane mleko wlewamy do wysokiego naczynia (np. dzbanka). Dolewamy do niego wódkę i miksujemy aż napój nabierze jednolitego koloru. Wszystko wlewamy do umytej i przygotowanej uprzednio butelki, którą zakorkowujemy. Alkohol można spożywać od razu lub odstawić na kilka godzin do nabrania wyrazistego smaku. Należy pamiętać, że miejscem przechowywania mleka wściekłej krowy nie może być lodówka. Najlepiej włożyć je do suchej i zaciemnionej szafki. Mleko wściekłej krowy jest alkoholem o bardzo gęstej strukturze i niezwykle słodkim smaku. Polecam więc szczególnie dla miłośników wszelakich łakoci.
Wszystkie przepisy