Składniki:
0,5 kg piernika
2 piwa ciemne
50 dag śliwek suszonych
(bez pestek)
30 dag rodzynek
20 dag orzechów
1 paczka migdałów
cukier waniliowy
1/4 kostki masła
1 cytryna
cukier
sól do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Piernik z piwem namoczyć dzień wcześniej. Oraz w osobnym garnku śliwki. Na drugi dzień mocno roztrzepać piernik. W osobnym garnku ugotować śliwki suszone w 2 l. wody. Dodać cukru do smaku. Wszystko połączyć i zagotować, dodać bakalie. Na końcu zrobić zasmażkę białą z masła i 1 płaskiej łyżki mąki. Dodać sok z 1 cytryny. Podawać na zimno z lodówki.
Wszystkie przepisy