Składniki:
Ciasto: mąka: 1 szklanka
masło: 1/2 kostki
1 żółtko
cukier puder: 2 łyżki
zmielony kardamon: 2 łyżeczki
zmielony imbir: 1 łyżeczka
szczypta soli
Masa: gorzka czekolada: 20 dag.
śmietana kremówka: 1/3 szklanki
masło: 2 łyżki
woda: 1/4 szklanki
zmielona papryka chilli: 1/5 łyżeczki
dorodne suszone daktyle: 15 dag
starta skórka z pomarańczy: 1 łyżka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Z wymienionych wyżej składników zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny. Nasmaruj formę masłem i wysyp bułką tartą. Rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż nim formę. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Rozpuść na parze czekoladę z wodą. Dodaj powoli śmietankę, masło oraz paprykę chilli. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Daktyle przekrój na pół i udekoruj nimi całe ciasto. Posyp startą skórką pomarańczy. Odstaw, by wystygło. Smacznego!
Wszystkie przepisy