Składniki:
1 kg truskawek
0.5 l mleka
0.5 l słodkiej śmietanki
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
żelatyna na 1 litr według przepisu na opakowaniu
1 galaretka truskawkowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy dodajemy śmietankę, można dodać żelatynę jeśli rozpuszcza się w gorącym płynie. Wszystko studzimy. Myjemy i obieramy truskawki. Galaretkę truskawkową rozrabiamy w 1/2 proporcji jak na opakowaniu - studzimy. Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, pozostałe wkładamy do tortownicy i zalewamy masą mleczną. Wkładamy do lodówki i czekamy aż się zetnie. następnie na wierzchu układamy truskawki i zalewamy ostudzoną galaretką.
Wszystkie przepisy