Składniki:
150g mąki tortowej
200g masła lub margaryny tortowej
100ml mleka
50g cukru pudru
1 żółtko
150g cukru białego
1 opakowanie cukru waniliowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

100g masła posiekać z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtko, rozetrzeć ciasto palcami, zagnieść je, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 20 minut, rozwałkować, odciąć paski ciasta do uformowania brzegów, a pozostałym ciastem wylepic dno formy i nakłuć je widelcem. Na brzegu ciasta dolepić wałeczki z odciętych pasków ciasta, piec 10-15 minut w temperaturze 200'C, az ciasto zarumieni się i ostudzić je. Gorące mleko, cukier biały i waniliowy.
Wszystkie przepisy