Składniki:
Ciasto: 400 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g Kasi albo masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego. Na górę: puszka słodzonego mleka skondensowanego
pół słoiczka dżemu śliwkowego
100 g orzechów włoskich
dowolne polewy i bakalie do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw należy przygotować karmel: puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5 do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu obleje nas gorąca masą. Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i nie zaczęło kleić. Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu (nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu. Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi.
Wszystkie przepisy