Składniki:
mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 4 dag
masło 10 dag
cukier 1/3 szklanki
jaja 1 sztuka
żółtka 2
sól szczypta
orzechy 10 dag
polewa czekoladowa
Nadzienie: mak 40 dag
mleko 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
miód 2 łyżki
masło 2 łyżki,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać utarte z z cukrem żółtka, jajko, pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrobić ciasto, aż powstaną w nim pęcherzyki; odstawić do wyrośnięcia. Mak gotować z mlekiem, aż spęcznieje (ok 10 minut), odcedzić, dwukrotnie zemleć. Rozpuścić masło, włożyć mak, dodać cukier i miód, smażyć 10 minut, ostudzić. Ciasto cienko rozwałkować, równomiernie rozłożyć na nim nadzienie makowe, zwinąć. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec ok 40 minut w twmp 200 stopni. Wyjąć przestudzić, polać polewą posypać orzechami.
Wszystkie przepisy